Producten
Tevreden gebruikers
Aanbieding

Veilig eten

Jaarlijks krijgen ongeveer 725.000 Nederlanders te maken met een voedselinfectie. Vaak wordt dit veroorzaakt door slechte hygiëne of het verkeerd omgaan met voedsel. Hieronder vindt u enkele tips om een voedselinfectie te voorkomen.

Boodschappen doen

U gaat ervan uit dat het eten dat u in de winkel koop veilig en betrouwbaar is. In principe kunt u hier ook vanuit gaan maar er zijn toch een aantal dingen waar u zelf rekening mee kunt houden. Kijk in eerder instantie goed naar de houdbaarheidsdatum van een product. Sommige producten kunt u best tot iets na de houdbaarheidsdatum nog gebruiken maar producten als vlees, vis en gesneden groenten bederven eerder en zijn dus minder lang houdbaar. Van deze producten wordt geadviseerd deze niet meer te gebruiken na de uiterste gebruiksdatum op de verpakking.

Zorg ervoor dat u producten die uit de koeling komen als laatste in uw boodschappenmandje of kar stopt. Producten die uit de koeling komen kunt u niet te lang uit de koeling laten.

Producten bewaren

Kijk goed op de verpakking van producten naar het bewaaradvies. Sommige producten moet u in de koelkast bewaren, andere op een droge, donkere plek. Volg deze adviezen ook op, dit heeft effect op de kwaliteit van het product. Geopende producten zijn minder lang houdbaar. Zo zou u een geopend bakje filet americain zelfs op de dag van openen nog op moeten eten. Een bakje smeerkaas is tot 1 week na openen nog goed te gebruiken en een geopend pak melk 3 dagen.

Voor meer informatie over het bewaren van producten verwijzen wij u graag door naar de website van het Voedingscentrum. U kunt hier de handige bewaarwijzer gratis downloaden of bestellen.

Hygiëne

Hygiëne tijdens de bereiding of het consumeren van voedsel is erg belangrijk bij het voorkomen van voedselinfecties. Was daarom altijd de handen voordat u gaat eten of met eten in aanraking komt, bijvoorbeeld bij het bereiden van een maaltijd.

Zorg daarnaast ook altijd voor schoon materiaal om af te drogen, droog de handen liever met papier en vervang theedoeken, handdoeken en vaatdoeken iedere dag. Als u voedsel gaat bereiden is het ook belangrijk om te werken met schoon materiaal. Als u groente en fruit gaat eten is het belangrijk dit altijd goed te wassen voor gebruik, vooral wanneer het rauw gegeten wordt.

Houdt producten gescheiden van elkaar

Het is belangrijk rauw vlees, vis en kip gescheiden te houden van andere voedingsmiddelen zoals groente. Op deze producten zitten vaak bacteriën die gemakkelijk overgedragen kunnen worden op bijvoorbeeld groenten. Als u deze vervolgens rauw eet kan een infectie ontstaan.

Gebruik ook aparte snijplanken, borden en of schalen om verschillende voedingsmiddelen in te bewaren of te bereiden.

Goed verhitten

Het goed verhitten van producten is erg belangrijk. Vooral bij bijvoorbeeld kip is het erg belangrijk dat de kip goed gaar is om de eventuele aanwezige bacteriën te kunnen doden. Als u restjes opwarmt is het ook van belang om het goed te verhitten. Door af en toe omroeren zorgt u ervoor dat alles even goed is verhit.

Bereken uw BMI

De BMI waarde is een waarde die aangeeft of u een gezond gewicht heeft of overgewicht heeft. Vul uw lengte en gewicht in en bereken uw BMI.

U heeft ondergewicht. Wij adviseren u uw gezondheid in de gaten te houden en contact op te nemen met uw arts.
U heeft een gezond gewicht, ga zo door.
U heeft overgewicht, afvallen is gewenst.
U heeft obesitas. Obesitas wil zeggen dat uw overgewicht gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Afvallen is noodzakelijk voor een goede gezondheid.
Bereken uw BMI opnieuw
Leeft u gezond?
Recept van de maand

Gevulde tomaat

Een gevulde tomaat kan gebruikt worden als voorgerecht maar ook als bijgerecht. Kies ons recept voor een gevulde tomaat met gezonde vulling!

Lees hier verder...